niedziela, 20 marca 2016

Już czas.

Są zakwasy w słoikach. Są żurki w torebkach. Ale my chcemy prawdziwy żur wielkanocny. Już czas wziąć się do dzieła.
  • do słoika wsypuję szklankę mąki żytniej pełnoziarnistej (no stress- jest dostępna np. w lidlu) i zalewam ją trzema szklankami ciepłej wody.
  • dodaję rozgnieciony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  • przykrywam i czekam ok. tygodnia
Wtedy robię żur:
  • zaczynam od wywaru jarzynowego z dużą ilością marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora.
  • po jakiejś godzinie gotowania, gdy warzywa są miękkie, wyławiam je i dodaję zakwas (bez mąki)
  • w wersji pod Piotrka dodaję podsmażony boczek, a super kiełbasa jest zawsze obowiązkowa
  • Jeszcze czosnek, majeranek i gotowe.
  • Staram się też o dodatki: jaja, ser biały, piórka z korzenia chrzanu. 
Mniam!




2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie :) za chwile staruje z gotowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie :) za chwile staruje z gotowaniem :)

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!