Są zakwasy w słoikach. Są żurki w torebkach. Ale my chcemy prawdziwy żur wielkanocny. Już czas wziąć się do dzieła.
- do słoika wsypuję szklankę mąki żytniej pełnoziarnistej (no stress- jest dostępna np. w lidlu) i zalewam ją trzema szklankami ciepłej wody.
- dodaję rozgnieciony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
- przykrywam i czekam ok. tygodnia
Wtedy robię żur:
- zaczynam od wywaru jarzynowego z dużą ilością marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora.
- po jakiejś godzinie gotowania, gdy warzywa są miękkie, wyławiam je i dodaję zakwas (bez mąki)
- w wersji pod Piotrka dodaję podsmażony boczek, a super kiełbasa jest zawsze obowiązkowa
- Jeszcze czosnek, majeranek i gotowe.
- Staram się też o dodatki: jaja, ser biały, piórka z korzenia chrzanu.
Mniam!
wygląda przepysznie :) za chwile staruje z gotowaniem :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) za chwile staruje z gotowaniem :)
OdpowiedzUsuń